26 Mart 2017 Pazar

Coğrafyada Yeni Kavramlar


1)KÜRESEL KONUMLANDIRMA

Uyduların verdiği bilgileri uçaklara aktarır.

Bu sistemin ana olgularından biride zamandır.

uydudaki saatler biran için bile olsa kesintisiz yeryüzü ile bağlantılıdır .

2)ATOM SAATİ 

Dünyanın en dakik saatidir. Bilim adamları dünyanın dönüş hızında keskin değişiklikler olduğunu saptadı.  


3)DÜNYANIN 3 KATMANI

Eriyik                        (En alttaki ktaman)
Katı Katman            ( ortadaki katman)
Sert Kabuk Katman (Dışındaki katman)

4)SANTRİFUJ GÜCÜ

Jeolojik etmenler Dünyanın yavaşlama sebeplerinden sadece biri okyanusların yer değiştirmesi olayı.


5)SOLAR RADYASYON


6)MAGNETOSFER

Magnetosfer normalde dünyayı koruyan görünmez elektrik yüklü kuşaktır. Bu kuşak dünyanın dönmesi ile yerinde kalabilir. Merkezdeki demirin çekim gücü bu kuşağın oluşmasını saglar. Magnetosfer dev solar radyon süzmelerini engeller. Ama dönüş hızı yavasladıkça bu manyetik alan zayıflıyor.


7)CORİOLİS ETKİSİ


Dünyanın dönüşü sürekli  olarak kuzey yarım kürede rüzgarların doğuya esmesine sebep olur. Güneyde ise rüzgar batıdan eser bu olaya denir.

Öğrenme Çıktıları

Sınıf öğretmenliği öğrencileri, genel coğrafya dersinin sonunda;
  1. Coğrafyanın kahramanlarını açıklar.
  2. Haritaları kullanma sebeplerimizi açıklar.
  3. Bulut çeşitlerini açıklar. 
  4. Coğrafya okullarını sıralar ve açıklar.
  5. İklimi etkileyen faktörleri anlatır. 
  6. Yağış çeşitlerini sıralar.
  7. Menderes büklümlerinin sebebini açıklar.
  8. Türkiye'nin ve dünyanın en sıcak ve en soğuk yerlerini söyler. 
  9. Köppenin iklim haritasına göre iklimleri sıralar.
  10. Güneş ışınlarının dünya üzerindeki etkisini açıklar. 
  11. Oluşumuna göre yağışları anlatır.
  12. Sıcaklık değerlerini ve bu değerlere karşılık gelen anlamları tanımlar. 
  13. Vadi tiplerini söyler. 
  14. Flüvyal, peneplen, havza, denge profili, şu bölümü çizgisi, boğaz, permafrost toprak terimlerini tanımlar. 
  15. Elninoyu açıklar.
  16. Subsekant ve kosekant akarsuları açıklar.
  17. Çakıl taşı türlerini söyler. 
  18. Vadi tiplerini söyler.
  19. Yeryüzü iklimini etkileyen dünya dışı faktörleri açıklar.
  20. Yatay yapılı araziler üzerindeki oluşumları söyler.
  21. Sürempoze boğaz ve antesedant boğazın ne olduğunu anlatır. 
  22. Vikinglerin göç etme sebeplerini açıklar.
  23. Tektonik yapıların çeşitlerini sıralar. 
  24. Coğrafyadaki devrimleri sıralar ve açıklar.
  25. Türkiye'nin ortalama yüksekliğini söyler. 
  26. Merkatoru niye daha çok kullandığımızı söyler.
  27. Türkiyedeki yaşlı arazileri sıralar.
  28. Türkiye'nin ortalama sıcaklığını söyler. 
  29. Dünyanın geçirdiği buzul dönemlerini açıklar. 
  30. Taşların hikayesini açıklar.
  31. Türkiye'de kaç havza olduğunu söyler. 
  32. Türkiye'de kaç çeşit bitki türü olduğunu belirtir. 
  33. Türkiye'de görülen bitki örtülerini açıklar.

Dünyanın yedi harikası nasıl belirlenir ?




Dünyanın Yeni Yedi Harikası, İsviçre'de bir organizasyon tarafından cep telefonu ve internet aracılığıyla yapılan bir oylama sonucunda, Dünyanın Yedi Harikası'na alternatif olarak seçilmiş ve 7 Temmuz 2007 tarihinde açıklanmıştır. UNESCO ise bu seçimi, oy kullananların şahsi görüşlerini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini ve klâsik Dünyanın Yedi Harikası listesinin korunmaya ve benimsenmeye devam edileceğini açıklamıştır.
İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı'nın, dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya aralarında Ayasofya'nın da bulunduğu 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve Yeni Yedi Harika  adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni 7 harikasını seçti. Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz'in başkenti Lizbon'da ilan edildi. Dünyanın Yeni 7 Harikası; Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal anıtmezarı şeklinde sıralandı.


Petra Antik Kenti
Çin Seddi
Kurtarıcı İsa Heykeli




Machu Picchu Antik Kenti
Chichen Itza Piramidi


Kolezyum




Taç Mahal


                                   


Gittiğim ve gitmek istediğim yerler :)

Gittiğim yerler kırmızı renkle işaretli
Gitmek istediğim yerler yeşil :)

Haritalar

Dünya Haritası
     



Kıtalar Haritası

                                   Türkiye Haritaları 


Türkiye Toprak Haritası

Türkiye Yer Şekilleri Haritası



Türkiye Siyasi Haritası



Türkiye Turizm Haritası

Coğrafya Okulları

-BELH COĞRAFYA OKULU
-İSKENDERİYE COĞRAFYA OKULU
-ANTAKYA ESKÜL OKULU
-HARRAN OKULU
-IRAK COĞRAFYA OKULU
-ENDÜLÜS COĞRAFYA OKULU

İnsan, varoluşundan günümüze doğal-beşeri mekânı anlamaya, resmetmeye ve tasvir etmeye çalışmıştır. Sümerlerden Mısırlılara, Fenikelilerden Yunanlılara giderek zenginleşen coğrafi bilgi birikim süreci, Strabon la daha da gelişmiştir. Bu birikim üzerine inşa edilen İskenderiye Coğrafya Okulu Batlamyus gibi önemli coğrafyacılar yetiştirmiştir. Müslümanların Mısır ı fethinden sonra bu okul, İskenderiye den Antakya ya nakledilmiştir. Antakya daki Eskül Okulu nun kapanmasıyla söz konusu okulun bazı din ve bilim adamları Harran a gelmiştir. Harran Okulu nda Yunan, İran ve Hint kültüründen yapılan tercümelerle İslam Dünyası, coğrafyayla yakından ilgilenmeye başlamıştır. Harran Okulu nun eski önemini yitirmeye başlamasıyla IX. yüzyılın ortalarında Irak ta tasviri Irak Coğrafya Okulu ortaya çıkmıştır. Bu sürecin devamı niteliğindeki Endülüs Coğrafya Okulu ise Belh Coğrafya Okulu yla aynı zaman diliminde gelişmeye başlamış ve onunla etkileşim içerisinde olmuştur. Her iki okul İslam Bilim Dünyası nın altın çağına önemli katkılarda bulunmuştur. Irak Coğrafya Okulu nun ardından X. yüzyılın ilk yarısında günümüzde Afganistan sınırları içerisinde yer alan Belh şehrinde, Belhî ( ) tarafından bir bölgesel coğrafya okulu kurulmuştur. İslam ülkelerini iklim bölgelerine ayıran Belh ekolü, beşeri coğrafyaya da yeni bir yön vermiş, evrensel beşeri coğrafya anlayışının temellerini atmıştır. Buna ek olarak Belh coğrafyacıları, coğrafî gerçekleri Kur an ve hadislerdeki kavramlarla açıklamışlardır. Bu okulun ilk temsilcisi Belhî nin öğrencisi İstahrî (X. yüzyıl) olup, ilk kez İslam ülkelerinin iklim haritalarını çizerek, diğer İslam coğrafyacıları arasında özgün bir konuma sahip olmuştur. Belh Coğrafya Okulu nun ikinci önemli ismi, İbn Havkal (Ölümü 977), mekânsal bağlamlarla zamansal süreçlerin kendisine özgü bir biçimde ilişkilendirmiştir. Belh Coğrafya Okulu nun en parlak coğrafyacısı, Makdisî (Ölümü 1000) olup, önceki Belh coğrafyacılarının aksine, yazdıklarının tümünü kendi deneyimlerine dayandırmış ve Alois Sprenger tarafından yaşamış en büyük coğrafyacı olarak nitelenmiştir. Belh Coğrafya Okulu, XIII. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan işgaller sonrasında eski önemini yitirmiştir. Avrupalıların Endülüs ve Belh coğrafya okulları aracılığıyla Müslümanlardan edindiği coğrafi birikim, kıta Avrupası nın gelişmesinde ve Coğrafi Keşiflerin gerçekleşmesinde dolaylı olarak etkili olmuştur.

Coğrafyanın İlkeleri Nelerdir ?

Nedensellik İlkesi
Coğrafi olayların oluşum nedenlerini araştırır. Coğrafi olayların neden ve sonuçları üzerinde durur. Niçin böyle olmuştur?, Ne zaman olmuştur?, Bu olayın sonucunda neler ortaya çıkmıştır?, Bu olayın sonucunda ortaya çıkan sorunların çözüm önerileri nelerdir? gibi soruların cevaplarını coğrafyanın nedensellik ilkesi inceler.
Dağılış İlkesi
Coğrafi olayların yeryüzündeki dağılışlarını inceler. Dağılımı yapılabilen her türlü olgu veya olay coğrafyanın ilgi alanına girer. Yer şekillerinin, suların, iklim tiplerinin, yer üstü ve yer altı kaynaklarının, insanların, ekonomik faaliyetlerin yeryüzündeki dağılışlarını inceler.
Karşılıklı İlgi (Bağlantı) İlkesi
Coğrafi olayların birbirleriyle karşılıklı ilişkilerini araştırır. Bu nedenle coğrafi olaylar incelenirken aralarındaki karşılıklı ilişki yani bağlantıları da ortaya konur. Örneğin rüzgârın basınçla, doğal bitki örtüsünün iklimle, yağışın nemle arasında bağlantıların olduğu gibi.

COĞRAFYANIN BÖLÜMLERİ

Coğrafya bilimi ilgi alanına giren konuları araştırarak inceler, incelerken de kolaylık olması için çeşitli bölümlere ayırır. Coğrafya incelediği konulara göre iki bölüme ayrılır.
Fiziki Coğrafya
Yer şekillerini (dağlar, ovalar, platolar, vadiler vb.), yer altı ve yer üstü sularını, iklim ve bitki örtüsünü, hayvanları inceler. Fiziki coğrafya kendi içinde şu şekilde alt dallara ayrılır.
Jeomorfoloji (Yer şekilleri bilimi)
Yer şekillerinin oluşumlarını araştırır ve bunları sınıflandırarak inceler.
Klimatoloji (İklim bilimi)
Yeryüzündeki iklim tiplerinin özelliklerini ve bunların dağılışlarını inceler.
Biyocoğrafya (Canlılar coğrafyası)
Yeryüzündeki hayvan ve bitki topluluklarının coğrafi dağılışlarını inceler, dağılışlarını açıklar.
Hidrografya (Sular coğrafyası)
Okyanuslar, denizler, göller, akarsular ile yer altı sularının özelliklerini inceler ve coğrafi dağılışlarını açıklar.
Beşerî Coğrafya
Yeryüzündeki insan topluluklarının yeryüzüne dağılışını ve çeşitli ekonomik faaliyetleri içine alır. İnsanların sayısı, yaşı, cinsiyeti, medeni durumu gibi özellikleri, yaşam biçimleri, dağılışları ve yerleşme biçimleriyle, insanların tarım, sanayi, ulaşım, turizm, ticaret gibi ekonomik faaliyetleri ve bunların yeryüzündeki dağılışları beşerî coğrafyanın konuları arasındadır.
Kaynakça:http://www.konubak.com/cografyanin-ilkeleri/

Coğrafyanın Bölümleri Nelerdir?


İlk ve önemli coğrafyacılar kimlerdir?








Evliya Çelebi, 1611 – 1682 yılları arasında yaşamış ünlü bir seyyahtır. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde gezip gördüğü yerlerin sosyal ve ekonomik durumunu, ilgi çekici özellikleriyle dile getirmiştir. Kent yaşamı ve ülke ekonomisine katkı sağlayan unsurlar ayrıntılı biçimde anlatılmıştır. Seyahatname insanlarla ilgili bilgiler yanında, yörenin evlerinden, cami, mescid, çeşme, han, saray, konak, hamam, kilise, manastır, kule, kale, sur, yol, havra gibi değişik yapılarından da söz eder. Bunların yapılış yıllarını, onarımlarını, yapanı, yaptıranı, onaranı anlatır. Yapının çevresinden, çevrenin havasından, suyundan söz eder.  Seyahatname değişik yöre insanlarının yaşama biçimlerini, davranışlarını, tarımla ilgili çalışmalarını, ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Gezilen yörenin yönetiminden, ileri gelen ünlü kişilerinden, şairlerinden, oyuncularından, çeşitli kademelerdeki görevlilerinden ayrıntılı biçimde söz edilmektedir. Seyahatname döneme ilişkin ekonomik ve sosyal yaşama ait bilgiler nedeniyle önemli bir coğrafya kaynağı durumundadır.
Seyahatname 

Piri Reis bir kartograf, deniz bilimleri uzmanı ve denizcilik tarihine büyük katkılarda bulunmuş bir kaptandır. Piri Reis, Gelibolu'da doğmuştur. On yaşlarına geldiğinde, dönemin bütün Akdeniz'de nam salmış ünlü korsanı olan, sonradan devlet hizmetine giren amcası Kemal Reis'in seferlerine katılmaya başlamıştır. Amcasının ölümünden sonra, Gelibolu'ya yerleşti. 513 tarihinde ilk dünya haritasını çizdi. Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile yenidünya Amerika'nın doğu kıyılarını kapsayan üçte birlik parça,  bu haritanın elde bulunan bölümüdür. Çizimde Batı Avrupa, Batı Afrika ve Güney Amerika'nın doğusu kolayca tanınabilir. Bu haritayı dünya çapında önemli hale getiren yönü, hala bulunamamış olan Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olmasıdır. Derlediği denizcilik notlarını Kitab-ı Bahriye'de bir araya getirdi.1528'de de ikinci dünya haritasını çizdi. Gerçek anlamda haritacılık Piri Reis'le başlar. Kitab-ı Bahriye önemli bir denizcilik eseri olarak hala önemini korumaktadır. Dünya haritası ve Kuzey Amerika haritasının çizimlerindeki isabet ve projeksiyon sistemindeki mükemmellik, tüm dünyada büyük hayranlık ve hayret uyandırmaktadır. Dönemin Basra valisi Kubat Paşa ve Mısır Beylerbeyi Mehmet Paşa'nın politik amaçlarından dolayı çeşitli suçlamalara maruz bırakılarak 1554’te idam edildi. 
Piri Reis'in Haritası




Biruni
11. Yüzyıla damgasını vurmuş büyük Türk bilgini olan Biruni Batı Harezm’in başkenti Kas' da 978 yılında doğmuş ve 1048 yılında Gazne' de ölmüştür. Güneşin ve gezegenlerin eğimleri üzerinde durmuştur. Dünya ekseninin eğikliğini 23º 27’ bularak gerçek değerine (23º 26,7’) çok yakın bir sayı bulmuştur.  Dünyanın çapını da ilk olarak Biruni gerçeğe çok yakın bir değer olan R=6425,7 km olarak bulmuştur.(Gerçek değer 6376 km dir). Jeodeziyle ilgili temel bilgiler verdiği için bu bilimin kurucusu sayılmaktadır.  Ayrıca, madenlerin yoğunluklarını az bir hata ile bulmuştur Yerçekimi kanunu üstüne, ilk defa fikir ortaya atıp incelemelerde bulunmuştur.  Biruni hastalıkları tedavi konusunda değerli bir uzmandı. Eserleri halen Batı bilim dünyasında kaynak eser olarak kullanılmaktadır. İlk yoğunluk ölçme âletini, icat etmiştir. Birûnî, önce yoğunluğunu bulmak istediği elementi terazide dikkatlice ölçer, sonra su dolu konik âlete koyar, elementin konideki açılmış özel delikten taşırdığı suyu alır ve ölçer, sonra iki ağırlığı oranlardı. Yani elementin salt ağırlığı ile taşırdığı suyun ağırlığının oranı, Birûni’ye göre, o elementin yoğunluğudur. Bugünkü modern yoğunluk bulma metodu ve âleti, Birûni'nin metodu ve âletinin daha geliştirilmiş bir şeklidir.  
Thales


Ege kıyısında bulunan Milet'te doğmuştur. İlk büyük astronomi bilginlerindendir. İÖ 28 Mayıs 585'te güneş tutulmasını önceden hesapladı. Ay ve Güneş tutulmalarının zamanını önceden saptamayı başarmış, ama tutulmaların nasıl gerçekleştiğini açıklayamamıştı. Dünya’yı oluşturan temel yapı maddesinin su olduğunu öne sürdü. Thales yeryüzünün kocaman bir ada gibi büyük bir okyanusun üzerinde yüzdüğünü yer sarsıntılarının adanın zaman zaman titremesinden kaynaklandığından sanıyordu. Thales, Dünya'nın okyanuslar üzerinde yüzen bir disk biçiminde olduğunu ve yuvarlak olduğunu savunmuştur. Dünya’nın, Evren’in merkezinde bulunduğunu; akıntılarıyla depremleri ve su kaynaklarını oluşturan bir su kütlesi içerdiğini kabul etti.


Copernicus


Polonya'da doğdu. Hukuk ve tıp öğrenimi görmüş, eğitimini tamamladıktan sonra papaz olarak atanmıştır. Copernik modern astronominin kurucusu olarak bilinir. De Revolutionibus  (Gökyüzü Kürelerinin Dönmesi)  adlı eserinde dünyanın kendi ekseni etrafında günde bir kere, güneşin etrafında yılda bir kere döndüğünü savunmaktadır(1530). Bu dönemde batı dünyası evrenin gerisinde hiçbir şey olmayan kapalı ve küresel bir yapıda olduğuna inanmaktaydı.  Bu düşünceye göre dünya; sabit, hareketsiz ve evrenin merkezine konumlandırılmış güneş dahil her şey onun etrafında dönmekte idi. Copernik Gök Kürelerinin Hareketi adlı kitabında Güneş'in evrenin merkezinde bulunduğunu ve Yer'in bir gezegen gibi, Güneş'in çevresinde dolandığını savunmuştur. Copernicus'a göre Gezegenleri taşıyan göksel küreler, dünyanın değil, güneşin etrafında dönüyordu. Dünya merkezde değildir ve sabit de değildir. Yıllık ve günlük dönüşler sergiler.



GeoGuessr oyunu nasıl oynarım benim sonuç tablom nedir ?

Oyunun amacından bahsedelim oyunda iki farklı mod bulunuyor Single ve Challenge single’da tahmin edebileceğiniz gibi kendiniz tek başınıza oynuyorsunuz. Challenge modunda ise bir link veriyor oyun size o linkten arkadaşlarınızla oynuyorsunuz. Oyun Google Street View ile beraber çalışıyor,oyunda size ünlü yerler bazen de hiç belli olmayan bir yerden panaroma yani Google street view görüntüsü gösteriyor sizde haritadan işaretleyerek resimde gösterilen yerin nerede olduğunu tahmin ediyorsunuz. Bazen kolay olsa da  bazende dağın tepesini bırakabiliyor sizi  bir şey olmayan alanları gösteriyor. Oyunu ilk oynadığım zaman burası kesin Türkiye dediğim yerler hep beni çok şaşırtan yerler çıktı.Oyunda puan sistemi var,ne kadar yakın noktalar işaretlerseniz o kadar çok puan kazanıyorsunuz. 




Benim sonuç tablom :)

Sizce neden coğrafya öğreniyoruz ?


 ''Mekan coğrafya evrensel kavramlarındandır ve şüphesiz zaman kavramıyla büyüyen bir anlamı vardır. İnsanın ve çevrenin mekansal farklılaşmada ki etkisinin araştırılması coğrafyanın amaçları arasındadır. Dünyanın her yerinde farklı kültürlerin kullandığı arazi bölümleri farklı biçimlerde örgütlenmiş ve bunların her birinin doğayı: algılama geleneklerindeki ayrıntıdaki büyük farklar doğurabilecek niteliktedir. Başka bölge, ülke hatta kıtalardaki  bu ilginç doğal ve beşeri çevreleri algılayabilmek genellikle coğrafyanın mekan boyutunun iyi öğrenilmesine bağlıdır.'' Mustafa Girgin hocamızında dediği gibi coğrafya belli kalıplara sığmaz geniş bir penceredir. Bunları kısaca açıklamak gerekirse ; Yer ve yön bulmada yarar sağlar. Haritalardan yararlanmamızı sağlar.Yurt sevgisi kazandırır, vatandaşlık bağlarının güçlenmesini sağlar. Ülkemizi diğer ülkelerle karşılaştırmamızı sağlar.Kalkınma planları hazırlanmasında yardımcı olur.Çevre bilinci kazandırır.Savaş sırasında bilgilerden ve haritalardan faydalanılır.
Kaynakça: http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunidcd/article/view/1021006813/1021006253 
(

İrem hakkında her şey

Merhaba :) 
16 ocak 1994 K.Maraş doğumluyum.Ailem K.Maraş'ta ikamet etmekteler.Çekirdek aileye sahibim :) Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim okuldan mezun olup Süha Erler Anadolu Lisesinde lise eğitimi tamladım.Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Bölümünden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümüne geçiş yaptım.Geçiş yapma sebebim okuduğum bölüme alışamadım ve zorlandığımdan dolayı küçüklüğümden beri hayalım olan sınıf öğretmenliğine geçiş yaptım. Şuan Muğla'ya alışma sürecindeyim bu süreç benim için biraz sıkıntılı geçmekte ama bölümü çok seviyorum.İlerde iyi bir eğitimci olacağımı düşünüyorum.İlkokul dönemlerim sıkıntılı geçtiği için öğretmenliğin ne demek olduğunu ve mesleğimin sorumluğunun farkındayım kendimi bu yönde geliştiriyorum.Şuanda ilkokul öğrencilerine özel ders veriyorum ve bu durum benim için mesleğe başladığım zaman daha kolay geçeceğini ve daha deneyimli olacağımı düşünüyorum.Birçok kursa gitmiş bulunmaktayım bunların başında diksiyon kursu, ebru sanatı, hızlı okuma ve tenis gibi alanlarda kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum.İlerisi içinde drama ve yağlı boya kurslarına gitmeyi düşünüyorum.Lise döneminde okulumuzun projesiyle Portekiz'e gittim yurt dışı deneyimi bana çok şey taktı ve bunun devamını istiyorum. Seneye Erasmus sınavına girip Çek Cumhuriyetine gitmeyi istiyorum. Blog yazmaya dersimize giren coğrafya hocası Yrd. Doç. Dr. Mustafa Girgin'in teşviki ile başladım.Gezmeyi ve eğlenmeyi sevsen sakin bir yapıya sahibim:) Benim kendi hakkımda yazacaklarım bu kadar umarım yazılarımı severek okursunuz:)